Achtergronden bij de situatie in Oost-Congo

In Dans van de luipaard  trekt zij het failliete landschap binnen dat Mobutu heeft achtergelaten en raakt steeds meer geïnteresseerd in het oosten, waar de oorlog vandaan is gekomen en waar decennia-oude interne problemen zich hebben vermengd met de naweeën van de genocide in het buurland Rwanda. Zij begint Assani te volgen, een Tutsi-rebel die de nieuwe president Kabila heeft geholpen Mobutu te verslaan, maar die algauw met Kabila in het ongerede komt en een van de leiders wordt van een nieuwe rebellenbeweging. Over hem schrijft zij Het uur van de rebellen. In De hoogvlaktes reist zij door Assani’s onherbergzame geboortestreek aan de grens met Burundi.

De vredesakkoorden in 2003 hebben Assani naar de hoofdstad Kinshasa gebracht als hoge officier van het herenigde Congolese leger, maar een aantal officieren vertrouwt de akkoorden niet en blijft achter in het oosten. Ontevreden over de ontwikkelingen in het land beginnen zij een derde rebellie, die voor de zoveelste keer sinds 1994 – het jaar van de genocide in het buurland Rwanda – een massale vluchtelingenstroom op gang brengt.

Lieve Joris geeft op vrijdag 31 oktober in NOVA en op zaterdag 1 november in de Tros Nieuwsshow haar visie op de situatie in Oost-Congo. Vrijdag 31 oktober: NOVA, Nederland 2, 22.15-22.45 uur.

Zaterdag 1 november: Tros Nieuwsshow, Radio 1, 09.15-09.30 uur.