Lieve Joris wordt Ridder in de Franse Orde van Kunst en Letteren

Eerder ontving Lieve Joris al de Henriette Roland Holst-prijs (1993), de Cultuurprijs van de Vlaamse gemeenschap (1999), de Franse Prix de l’Astrolabe (1999) en de Prix Nicolas Bouvier (2009). Haar boeken, waaronder Zangeres op Zanzibar, Dans van de luipaard, Het uur van de rebellen en De hoogvlaktes, werden naar het Engels, Duits en Frans vertaald.

Lieve Joris werd in 1953 geboren in het Belgische Neerpelt. Na haar studie journalistiek in Utrecht, schreef ze voor de Haagse Post, NRC Handelsblad en Avenue. Aanvankelijk had ze veel belangstelling voor de Arabische Wereld, getuige haar boeken De Golf en De poorten van Damascus.

Sinds zij in 1985 naar Congo reisde, waar haar grootoom missionaris was geweest, ontwikkelde zij een grote interesse voor Afrika. Wat begon als een zoektocht naar het koloniale verleden, veranderde gaandeweg in een ‘literaire vivisectie op de actuele geschiedenis’, zoals Maarten Asscher het noemde.

Na het verschijnen van haar vierde Congo-boek De hoogvlaktes besloot zij zich op Azië te oriënteren. Ze reist de Afrikanen achterna die sinds enige tijd die kant opgaan.

V.S. Naipaul en Ryszard Kapuściński waren belangrijk voor haar ontwikkeling als schrijver. Het Franse dagblad Libération noemde haar ‘een van de beste journalisten ter wereld’.